Претражи овај блог

уторак, 14. март 2017.

8. Međunarodni sajam vina BEOWINE



Jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji – proizvodnja i distribucija vina, na Beogradskom sajmu predstavlja se od 2010. godine. Pored domaćih vinara, učesnici su i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, a BeoWine intenzivno promoviše i vinski turizam. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, najatraktivnijim i jednim od najposećenijih sajmova, jasno govori o značaju ovog događaja i u turističkoj privredi.
Na jednom mestu predstavljaju se najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju ovo „piće bogova“. U ponudi je i kompletna oprema za vinogradarstvo i vinarstvo.



Na sajmu su  učestvovali najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju „piće bogova“. Kao sastavni deo turističke privrede, BEOWINE je predstavio mogućnosti vinskog turizma, turističku ponudu, smeštaj i gastronomske specijalitete kao i kompletnu opremu za vinarstvo i vinogradarstvo. 
*Pored vrhunskih vina, u izlagačkom programu zastupljene su i rakije, kao karakteristično piće naših krajeva i istaknuti srpski brend.*

Ovogodišnji sajam je bio najveći do sada – preko 150 izlagača iz 12 zemalja izložilo je svoje proizvode.



Reč - dve o izlagačima...

VINARIJA TOMIĆ - Pod okriljem fabrike „Bastijana“, čiji su osnovni ciljevi proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta i promovisanje vinske kulture, nastavljena je jedna lepa porodična tradicija. Posle 20 godina usavršavanja u struci, na vrhunskim fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i na drugim destinacijama, porodica Tomić se ponovo posvetila proizvodnji vina. Vlasnik i glavni enolog Vinarije je Andro Tomić, Hvaranin koji se vratio na svoje ostrvo, jer veruje da Hvar sa autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljeni vinarski ugled. Posebna priča je nastavljanje porodične tradicije u proizvodnji vina, duge 150 godina.
Vinarija Tomić danas proizvodi između 130 i 150 hiljada boca vina godišnje. Neguje autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiše i s novima. Proizvodnju crnih, belih i roze vina stalno usavršava, a posebnu pažnju posvećuje proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti.
Na ovogodišnjem Sajmu vina u Beogradu predstavili su Pošip, vrhunsko belo suvo vino istoimene sorte; Plavac – njihovo najpoznatije vino koje čini više od polovine ukupne proizvodnje, poznato i po odličnom odnosu cene i kvaliteta; Plavac Mali barrique; Vino Caplar i Liker Euforija rogač-kadulja.



VINARIJA TRIVANOVIĆ - Na ovogodišnjem, 8. Međunarodnom sajmu vina porodična Vinarija Trivanović iz Erdevika, sa Fruške gore, predstavila je paletu premium vina.
Sauvignon Blanc – da bi bilo prihvaćeno, više nije dovoljno da vino bude samo dobro. Mora biti specifično, drugačije, svoje… Samo takav Sovinjon blan može „među svet“. U Vinariji Trivanović kažu da činjenica da ga sa ponosom sipaju istinskim ljubiteljima vina, dovoljno govori o njegovom pozicioniranju. Od kada se pojavilo, ovo vino odlikuje stalni rast kvaliteta, pa od njega i proizvođač i publika puno očekuju.
Pinot Grigio – nepravedno potcenjena vinska sorta, koja se u Srbiji ozbiljnije neguje u samo nekoliko podruma. Proizvodnjom ovog vina Vinarija Trivanović daje svoj doprinos odvikavanju od uvoza. Kod klasifikacije ovo vino je najlakše grupisati u kategoriju pino griđa, u kojoj preovlađuje voćni karakter. Dakle, tipični stil pino grožđa iz toplijih regija. Preovlađujuće su arome citrusa, limete, jabuke. Živahne kiseline pojačavaju impresiju prijatne svežine, srednje telo.
Frankovka – ovo vino je verovatno najveće iznenađenje Vinarije. Lansirano je u javnost kao vino za sve sezone, ali se ipak naročito ističe leto. Vino srednjeg tela, u ustima ostavlja lep voćni ukus. Nije preterano kompleksno ili raskošno, ali ipak osvaja svojim naglašeno voćnim karakterom. Spada u vina za svaku priliku.
Shiraz limited 2013 – vino iz ograničene serije (2.961 boca i 259 magnuma). Na nosu kompleksno, arome višnje upotpunjene aromama belog bibera, crne čokolade, vanile, kakaa. U ustima dominiraju voćne note kupine i šljive, uz notu crne masline koja i nije česta kod srpskih vina.



VINARIJA DOJA - u mestu Blace, nedaleko od Prokuplja, Vinarija DOJA nastavlja viševekovnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Topličkog regiona. Uz iskustvo i znanje najboljih enologa, autentičan karakter i jedinstven kvalitet grožđa Vinarija uspeva da pretoči u boce DOJA vina.
Ukupno raspolaže sa 60 hektara vinograda, od kojih se 20 hektara sopstvenih vinograda prostire na blagim padinama podnožja planine Jastrebac. Velika heterogenost zemljišta i položaji različitih ekspozicija pružaju izuzetnu mogućnost da se za gajenje svake sorte izabere najbolji položaj. Specifični klimatski uslovi, zajedno sa karakteristikama zemljišta, ključni su činioci terroir-a ovih vinograda, autentičnosti i prepoznatljivosti DOJA vina.
Stručni tim Vinarije, koji ima zavidno enološko iskustvo, u proizvodnji vina primenjuje samo one tehnološke postupke koji su neophodni da bi se autentičnost podneblja utkanog u grožđe što vernije pretočila u boce vina.
Na ovogodišnjem Sajmu vina predstavili su DOJA Rose, vino od autohtone srpske sorte prokupac, nežne ružičaste boje. U složenom mirisu voćnog karaktera dominiraju arome šumskog voća – maline, jagode, crvene ribizle i borovnice. Umereno punog, skladnog ukusa i prijatne svežine. Diskretno prožeto mekim taninima, karakterističnim za grožđe sorte prokupac iz Topličkog rejona, koji naglašavaju strukturu ovog vina. Izražena i prijatna voćnost u završnici ističe postojanost ukusa.
DOJA Belo vino proizvedeno je od sorti pinot grigio i chardonnay, bistro je, zelenožute boje. U diskretnom bukeu suptilno se prelamaju fine arome breskve, jabuke i dinje, dok je ukus vrlo intenzivan i harmoničan. Pitko, elegantno i osvežavajuće, umereno puno i sa umerenim sadržajem alkohola.

DOJA Prokupac, vino proizvedeno od istoimene autohtone srpske sorte, koja je sinonim vinogradarstva Topličkog rejona. Ovo vino odlikuje intenzivna rubin crvena boja i miris crvenog bobičastog voća kroz koje su protkani barikni tonovi. Vino je odležalo u bariku 6 meseci, karakteriše ga umerena punoća, dobra struktura, izbalansirane kiseline, mekana i duga završnica.




VINARIJA FERAVINO - Vinarstvo i vinsku kulturu na područje Slavonije doneli su redovnici Cisterciti i Templari još u davnom, 13. veku. Koreni Vinarija Feravino sežu u 18. vek, jer je njena izgradnja počela 1804. godine, a obnovljeni stari podrum i danas je reprezentativan.
Vinarija Feravino je kontinentalna vinarija koja posebnu ljubav, strast i znanje ulaže u vrhunska crna vina, a posebnu pažnju posvećuje kraljici svojih vinograda i podruma „frankovki“, sorti grožđa koja je na pitomim obroncima Krndije pronašla svoj dom.
Ponos Feravina predstavljaju dve linije vina – Dika i Miraz, koji u sebi nose istorijsku poruku. Samo onu koju beskrajno volimo ili onoga kojim se silno ponosimo u našim krajevima zovemo dika, a u miraz se s posebnom pažnjom i ljubavlju prikupljaju sve porodične vrednosti koje mlada devojka nakon udaje odnosi u svoj novi dom.
U Feravinu se ručno brano grožđe „pretače“ u elegantne buteljke, koje su ukrašene protkanim slavonskim zlatovezom i mirisom slavonskih šuma. Ovo vino je kroz istoriju bilo verni pratilac poznatih pisaca i kompozitora ovoga kraja. Čest gost čuvene porodice Mihalović bio je i Franc List, poznati kompozitor, koji je inspiraciju za svoja muzička dela pronalazio u vrhunskoj feričanačkoj kapljici.






KUTJEVO - Vlasnici podruma menjali su se kroz vekove, ali vinska proizvodnja i tradicija kutjevačkog kraja su sačuvani. Počeci sežu u davnu 1232. godinu kada je sagrađen Kutjevački podrum, jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Evropi.
Danas je Kutjevo simbol hrvatske vinske kulture.
Jedinstvenost vina Kutjevačkog podruma čini tlo koje vino obogaćuje mineralima najstarijih planina u Evropi, kao i geografski položaj – nalazi se na istoj geografskoj širini kao i mnogo poznatija vinogorja, poput Piemonta Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona.
Više od deset najatraktivnijih svetskih sorti koje Kutjevo nudi u svom najplemenitijem izrazu, čine veliko bogatstvo mirisa i ukusa vina. Dominiraju bela vina skladnih ukusa, ali i crna vina dozrelih tanina.
Njihovu jedinstvenost potvrđuju priznanja i nagrade sa najprestižnijih međunarodnih ocenjivanja, od kojih treba istaći osvojen regionalni trofej i preporuku na londonskom Decanteru, zlato na Concours de Mondialu, srebro na Mundus vini
Najkvalitetnija Graševina ovih prostora, žutozelene, iskričave boje, pitko je, sveže i lepršavo vino koje u sebi nosi svu radost i životnost lepe prirode s osunčanih obronaka Zlatne doline. U vinogorju Kutjevo pojavila se prvi put 1853. godine i ubrzo dokazala da tu daje najbolje vino sorte. U širokoj paleti graševina Kutjevačkog podruma nalaze se različita vina – od kvalitetne graševine, vrhunske pa sve do arhivske, od kojih najstarija potiče iz 1947. godine.




VINARIJA RUNJEVAC - Vinarija Runjevac nastala je kao mala porodična vinarija sa nasleđenom tradicijom pravljenja autohtonih čistih „demanie“ vina. Vina se proizvode od grožđa iz sopstvenih vinograda, koji se nalaze 10 kilometara od Trebinja, u Petrovom polju.
Priča počinje još davne 1875. godine. Austrijski vicekonzul Vuk Vrčević dolazio je u posetu Trebinju i doneo je vinovu lozu koja je dospela u pleme Runjevac. Oni su uspeli da je sačuvaju, okaleme i počnu da proizvode kapljicu čistih vina.
Sadnjom novih vinograda 1980, 1990, 2000. i 2010. godine povećana je proizvodnja, pa vinograd sada ima osam hiljada čokota vinove loze, a proizvodi 10 hiljada litara vina godišnje.
Crno i belo vino „demanie“ proizvodi se od autohtonih sorti: kadarun, surac, plavac, vranac, župljanka, beli kadarun, crni kadarun, chardonnay, žilavka, smederevka i italijanski rizling.
Vina obiluju jačinom, hercegovačkim karakterom i spektrom neobičnh voćnih ukusa. Prave se kupaže vina da bi svako mogao da pronađe ukus koji želi.
Crna vina su kupaže sorti kadarun, surac, plavac i vranac. Obiluju jačinom i spadaju u tamna suva crna vina. Karakteriše ih spektar neobičnih voćnih tonova.
Bela vina napravljena su kao kupaža žilavke, župljanke, talijanskog rizlinga, sivi pinot smederevke i belog kadaruna. Vinom dominira voćna nota sa snažnim bukeom. Sivi pinot mu daje kristalnu žućkastu boju.
Ova vina obiluju elegancijom i laganijom notom. Penušavost i zlatno žućkasta boja daju poseban odsjaj u čaši, sa snažnim voćnim mirisom.

 


DESTILERIJA HUBERT 1924Rakije Destilerije Hubert na tržištu su već 10 godina. Do tada su rakije ovog proizvođača pravljene za sopstvene potrebe, ali i kada je povećana proizvodnja za tržište, zadržan je tradicionalni način proizvodnje komine i destilacije.
U Destileriji se insistira na jasnom, čistom i izraženom mirisu koji na najbolji način predstavlja voćnu sortu. Slično je i sa ukusom, koji ne sme da bude maskiran ljutinom ili bilo kojim stranim ukusom, nespecifičnim za određeno voće. Moto „što u usta, to u kazan“ znači da se za proizvodnju rakija koristi samo zdravo i tehnološki zrelo voće.
U proizvodnom asortimanu nalaze se rakije od dunje, kajsije, viljamovke, jabuke, grožđa, šljive i maline.





VINARIJA PIK OPLENAC - U srcu Šumadije, podno stenovitog brda Oplenac i suncem okupanih brežuljaka, smešten je gradić Topola. U njemu – u Vinariji PIK Oplenac, proizvode se vina dostojna kraljevskih stolova Evrope, a nazivaju ga i prestonicom srpskih čokota.
Vinarija postoji od 1948. godine, više puta je menjala naziv i način poslovanja, a od početka devedesetih godina svojim kapacitetima i kvalitetom našla se na samom vrhu tadašnjeg tržišta Jugoslavije sa širokom paletom prepoznatljivih proizvoda: Rajnski rizling, Zlatna Oplenka, Oplenački crni biser, Crni burgundac, Smederevka, Leoni…
Od sredine 2014. godine PIK Oplenac je postalo privatno preduzeće koje prati svetske trendove u vinarstvu. Uz oslanjanje na iskustvo, tradiciju i kulturu oplenačkog kraja, postavljeni su visoki standardi u proizvodnji. Vinarija je zacrtala jasan cilj – proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta, koja nose pečat podneblja sa kog dolaze.
Vinarija nastoji da prati moderne trendove i osavremeni vinski turizam. Pored obilaska Vinarije uz pratnju stručnog vodiča i degustaciju vina, posetioci mogu da uživaju i u umetničkim slikama, bronzanim statuama i mnogim antikvitetima koji krase njenu unutrašnjost. U planu je i izgradnja luksuznih ugostiteljskih objekata.
PIK Oplenac na Sajmu je predstavio liniju svetlih vina VILLA sa intenzivnim ukusima i mirisima različitih sorti grožđa, zatim suvo vino sa ukusom svežih višanja i trešanja – VILLA rose, kao i crvena vina TRON i MONARH.





AGROPLANTA - „Vinska i rakijaška“ literatura prvi put je bila izložena na Sajmu vina, a zainteresovani posetioci su je mogli potražiti na štandu Agroplanta.
Knjige koje se bave uzgojem voća od koga se prave vina i rakije, kao i samom proizvodnjom ovih pića zanimljive su i korisne, a ja vam predstavljam one koje su se premijerno pojavile na Sajmu:
- Atlas vinogradarskih geografskih proizvodnih područja
- Vinarije i vinogradari Srbije: 77 top vinskih destinacija Srbije
- Vina i vinorodni tereni Šumadije i Velike Morave
- Vina i vinorodni tereni Banata
- Biotehnika vinove loze (ova knjiga je „must have“ za sve vinogradare).
- Kako se nekada pravilo vino (stari recepti iskusnog podrumara Zaharija Orfelina)
- Priručnik za spravljanje vina Jović
- Priručnik za spravljanje rakije Jović (više knjiga o voćarstvu i voćnim vrstama od kojih se prave rakije – šljiva, kajsija…)
- Filozofija vina Bela Hamvaš.
- Vino za neupućene (srpsko izdanje knjige Wine for dummies)
- Kuvar južne Srbije – South Serbian cookbook (odlična knjiga sa starim srpskim receptima)



DESTILERIJA „ALEKSIĆ I“ - Destilerija „Aleksić Prvi“ nalazi se u selu Guberevac, u srcu Šumadije. Gružani su oduvek uzgajali voće i pekli najbolje rakije koje su bile poznate i priznate u celom svetu. Na dugoj tradiciji u proizvodnji rakije u ovom kraju napravljen je moderan pogon za proizvodnju jakih alkoholnih pića na tradicionalan način.
„Gružanska nit – medovača“ proizvodi se od odabranih plodova kruške „viljamovke“ redestilizacijom i naknadnim dodavanjem livadskog meda. Plemenite je arome i raskošnog mirisa, što garantuje jedinstven i nezaboravan ukus. Proizvođač preporučuje da se servira rashlađena, kao aperitiv.
„Gružanska nit“ i „Gružanska zlatna nit“ su rakije šljivovice – prepečenice proizvedene uz primenu najviših dostignuća u proizvodnji jakih alkoholnih pića od autohtonih sorti šljiva „crvene ranke“ i „požegače“. Rakije stare u hrastovim buradima, a u toku starenja primarni miris prepečenice se transformiše u prefinjeni buke, što rakijama daje izuzetno dopadljiv ukus.
„Gružanska nit – Viljamovka“ proizvedena je brižljivom selekcijom plodova kruške „viljamovke“ sa sopstvenih zasada. Plemenite je arome, ukusa i pitkosti, što je rezultat pažljivo vođenog proizvodnog procesa.
„Gružanska nit – dunjevača“ proizvedena od odabranih zrelih plodova dunje sa sopstvenih zasada. Odležava u tankovima od inoksa najmanje šest meseci, čime se dobija pitka rakija specifične i dugotrajne punoće ukusa.



RUBIN - Kompanija Rubin izuzetno je posvećena kvalitetu i rastu vinskog biznisa, pa je osnovna preokupacija u poslednjoj deceniji i bila ulaganje u razvoj vinogradarstva i širenje vinske kulture u Srbiji. Od 2008. godine zakupili su i zasadili preko 800 hektara vinograda i danas imaju ukupno 1.200 hektara zemlje pod vinogradima. Prošle godine Rubin je imao godišnju realizaciju od preko 14 miliona litara alkoholnih pića.
Kao najveći proizvođač grožđa u Srbiji, Rubin uspeva da sva svoja kvalitetna i vrhunska vina proizvodi od grožđa sa sopstvenih vinograda, a poseduje i najveći broj vina sa zaštićenim geografskim poreklom.
Baš kao što je pravilo i u svetu, kod razvijenih vinarskih zemalja, posebna pažnja se posvećuje pravilnom odabiru sortimenta i radu na odabiru autohtonih sorti. Zato se Rubin okrenuo odabiru sortimenata i intenzivnoj sadnji „prokupca“ i proizvodnji vina od ove sorte. Zasadi ove sorte svake godine se šire i usklađuju prema potencijalu loznih kalemova. Paralelno sa tim, Rubin nastavlja da radi i na unapređenju vinskog potencijala sorte kroz njenu klonsku selekciju.
Najbrže rastući brend je paleta vrhunskih i kvalitetnih vina: Cabernet Sauvignon, Prokupac, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Muskat.
Rubin je vrlo ponosan i zbog mogućnosti da najavi još jednu novinu u budućnosti, jer se trenutno razvija serija Vinjak XO special selection. Ovo piće pojaviće se kao rezultat šezdesetogodišnjeg iskustva Rubina u proizvodnji vinjaka. Reč je o kupaži destilata koji su starili u hrastovim buradima neverovatnih 30 do 50 godina.






AGRIMENT ITALIJA - Italijanski Agriment je zajednica nekoliko podruma koji potiču iz različitih regiona u Italiji – Piedmont, Toskana, Sicilija i Veneto. Udruživanje je nastalo zbog potrebe smanjivanja troškova prilikom putovanja i predstavljanja po svetu ovih najboljih italijanskih vina. Uz proširivanje tržišta, zadatak Udruženja je i informisanje potrošača o vinima.
Na ovogodišnjem Sajmu vina Agriment je posebno predstavio dve vinarije – iz Piedmonta i iz Veneta.
Vinarija CA DE LION postoji od 1871. godine, a u svojoj šestoj generaciji jedno od obaveznih vina je Moscato d’Asti u nekoliko verzija, Barbera d’Asti, mlado, izvanredno i sjajno sačuvano u hrastovim Barik buradima, Pinot Noir i Ruchè je vino koje treba pomirisati. Reč je o vinima u kojima se sjajno slažu tradicija i inovacije. Vinogradi su posađeni u najpovoljnijim oblastima Canelli-a, izvanredne oblasti za muskat grožđe, izvanredno po kvalitetu i jedinstvenosti. Njihova vina odličnog kvaliteta se plasiraju u Italiji ali i inostranstvu, naročito u Nemačkoj, gde ih cene zahtevni potrošači i vrhunski restorani.
Vinarija LE MORETTE, čiji je vlasnik Valerio Zenato, smeštena je na jednoj od najdinamičnijih oblasti proizvodnje Lugana DOC, na kojoj se proizvodi tipično belo i plodonosno grožđe iz Veneta, ali i iz Bardolina, Valpolicella i Amarone. Vinarija je smeštena u San Benedetto di Lugana, u blizini jezera Garda i Frasino, što je važna prirodna lokacija i prirodni rezervat. Ova zona je ,,prvi teritorijalni vrhunski vinograd”, vinograd u kojem se proizvode bela vina savršenije strukture, karakteristična po jakoj mineralizaciji. Njihovo Amarone classico della Valpolicella se proizvodi u jednoj od starijih kultnih oblasti i poznato je u svetu po svojoj kompleksnosti i sjajnom plodu.


DESTILERIJA SAVIĆEVIĆ - Porodična Destilerija Savićević nalazi se u Ivanjici, u Moravičkom okrugu. Proizvodi rakiju u malim serijama, a akcenat stavlja na kvalitet i tradicionalni proizvodni recept. On podrazumeva procesuiranje najkvalitetnijeg voća i sporu destilaciju na drva u bakarnim kazanima, ali i poštovanje svih savremenih zakonskih normi.
Ovako proizvedena domaća rakija postala je omiljeni napitak u regionu ali van njega. Rakije Savićević zastupljene su u najkvalitetnijim restoranima i vinotekama Srbije, Republike Srpske i Rusije.
Za svoje proizvode osvojili su brojna priznanja na sajmovima, Festivalu srpske rakije u Beogradu i na Rakija festu. Sama Destilerija nosilac je „Zlatne plakete“ za visoki kvalitet proizvoda Novosadskog sajma 2016. godine.



VINSKA KLET METLIKA - Prva Zadruga za vino Metlika osnovana je pre više od jednog veka – 1909. godine, tako da ima dugu tradiciju u uzgajanju vinograda i pravljenju najkvalitetnijih vina.
Danas je Vinska klet Metlika jedan od glavnih stubova poljoprivredne zadruge u Metliki. Veličanstven, 108 metara dug vinski podrum tunelskog tipa, smešten je u potpunosti pod zemljom, ima stalnu temperaturu između 12 i 13 stepeni i kapacitet od 3,4 miliona litara. Godišnja proizvodnja je oko 750 hiljada litara vina.
Godina 1968, kada se pojavio novi brend vina pod imenom „Metliška črnina“, smatra se veoma značajnom za razvoj vinogradarstva u Beloj Krajini, a Metlika njegovom kolevkom. Prvo vino vrhunskog kvaliteta Vinska klet Metlika proizvela je 1979. godine. Nekoliko godina kasnije u Sloveniji je prvi put iz sorti Modra frankinja i Žametna črnina proizvedeno vino Rose. U ovom podrumu je prvi put u bivšoj zemlji proizvedeno i „ledeno vino“ , a zatim i „suhi jagodni izbor“. Veliki uspeh Vinarija je postigla i 2000. godine, kada je proizvedeno prvo penušavo vino – „Metliška penina“, po klasičnoj „šampanjac“ metodi, a još veći 2008. godine kada su Metliška črnina i Belokranjec dobili epitet PTP – priznato tradicionalno poimenovanje.
Svoje visokokvalitetne proizvode Vinska klet Metlika predstavila je na Sajmu vina, među kojima su se našli „Metliška črnina“, „Rumeni muškat“, „Mottling“, „Mofra frankinja“, Kolednik“, „Biser“ i druga vina.





DESTILERIJA NOVIĆEVIĆ - Medovaču, jedinstvenu rakiju na našem tržištu, napravljenu od meda ali „ljutu kao zmija“, proizvodi Destilerija Novićević, koja se nalazi u Velikoj Plani. Tvorac rakije je Nevena Novićević, inženjer prehrambene tehnologije.
Postupak proizvodnje ove rakije razlikuje se od pravljenja ostalih rakija. Najveći problem je izazivanje fermentacije meda, to jest dobijanje alkohola iz meda. Period fermentacije traje 20 dana, nakon čega se obavlja destilacija u kazanu. Rakija treba da odleži dve godine u jasenovom buretu, koje čuva karakterističnu aromu i najplemenitije osobine meda, a rakiji daje vrhunski kvalitet. Zlatno-žuta boja potiče od jasenovog bureta, a medna aroma i ukus propolisa – od meda.
Sama proizvodnja je skupa pošto se za litar rakije potroši 1,5 kilogram meda najboljeg kvaliteta, ali vrhunske rakije ne mogu da budu jeftine.
Medovača se pravi u malim serijama i pruža nezaboravan užitak.




To bi bilo to što se tiče današnjeg posta. Nadam se da vam je bilo zanimljivo dok ste čitali. Na zvaničnim sajtovima ovih izlagača možete pogledati šta sve imaju u svojoj ponudi, a ko je u mogućnosti može i da proba neke od proizvoda i slobodno podeli iskustva sa nama ovde. Želim vam prijatan ostatak večeri. :)

Нема коментара:

Постави коментар